Ossenhaas met kruidenkorst en hasselback aardappeltjes met geroosterde groenten
Benodigdheden:
- BBQ voor directe en indirecte hitte
- Kern temperatuur meter
- Deegroller
- Keukenmachine
- Bakpapier
- Kerntemperatuur meter
- Oven
Ossenhaas:
- Zet de BBQ aan en richt deze in op indirecte hitte van 120˚C.
- Bestrooi de Ossenhaas royaal met zout en peper.
- Doe de kerntemperatuur meter in het vlees en leg de Ossenhaas op de BBQ.
- Gaar de Ossenhaas naar 48/50˚C interne temperatuur en laat het vlees rusten.
- Bouw de BBQ om naar directe hitte van rond de 220˚C.
- Grill vervolgens de Ossenhaas tot een kerntemperatuur van 55/58˚C.
- Haal de Ossenhaas van de BBQ.
- Verwijder vervolgens een kant van het bakpapier met de kruidenkorst.
- Leg deze kant op het vlees en verwijder nu de andere kant van het bakpapier.
- Door de warmte van het vlees zal de kruidenkorst nu mooi om het vlees vallen.
Ingrediënten Ossenhaas:
- 1 Ossenhaas (gebruik de chateaubriand)
- Peper en zout
Kruidenkorst:
- Pluk, was en droog de kruiden en maal deze fijn in een keukenmachine.
- Voeg de panko, geraspte citroenschil, knoflook toe en draai dit kort mee.
- Voeg vervolgens de zachte boter en de eidooier toe en draai dit tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en zout.
- Doe de kruidenkorst op een vel bakpapier en leg daar een vel bakpapier bovenop.
- Druk de kruidenkorst tussen de vellen plat en rol het gelijkmatig uit met de deegroller.
- Leg de uitgerolde kruidenkorst op een snijplank in de koelkast en laat dit hard worden.
- Als de kruidenkorst hard is kan je de kruidenkorst op maat snijden inclusief het papier (ter grootte van het stuk Ossenhaas).
- Leg vervolgens weer terug in de koelkast, de kruidenkorst die overblijft kun je gemakkelijk invriezen voor later gebruik.
Ingrediënten kruidenkorst:
- 1/2 bosje dragon
- 1 bosje kervel
- 1/2 bosje salie
- 1 bosje platte peterselie
- 2 tenen knoflook (gehakt)
- Rasp van 1/2 citroen
- 250 gram boter op kamertemperatuur
- 1 grote eidooier
- 100 gram panko
*de bosjes kruiden wegen ongeveer 70 gram per bos
Hasselback aardappelen:
- Was de aardappelen en droog deze af.
- Snijd de aardappelen in, maar niet helemaal door (leg twee houten lepels aan de buitenkant van de aardappel om dit te vergemakkelijken).
- Breng de aardappelen op smaak met gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, zout, peper, en olijfolie.
- Gaar de aardappelen in de oven op 180°C voor ongeveer een uur.
- Als de aardappelen gaar zijn, haal ze dan uit de oven en laat iets afkoelen.
- Omwikkel elke aardappel met een plak spek en zet vervolgens terug in de oven tot het spek mooi krokant is geworden.
Ingrediënten hasselback aardappelen:
- 12 aardappeltjes
- 12 plakken spek
- Gerookte paprikapoeder
- Knoflookpoeder
- Uienpoeder
- Olijfolie
- Je kunt natuurlijk ook je favoriete rub gebruiken
Groenten
- Schil de asperges en verwijder de blaadjes van de bimi.
- Besprenkel de groenten met wat olijfolie en peper en zout
- Grill de groenten direct op de BBQ.
Ingredienten groenten:
- 1 bos groene asperges
- 1 pakje bimi
- Olijfolie
- Peper en zout