Ossenhaas met kruidenkorst en hasselback aardappeltjes met geroosterde groenten

Benodigdheden:

  • BBQ voor directe en indirecte hitte
  • Kern temperatuur meter 
  • Deegroller
  • Keukenmachine
  • Bakpapier
  • Kerntemperatuur meter
  • Oven

Ossenhaas:

  • Zet de BBQ aan en richt deze in op indirecte hitte van 120˚C.
  • Bestrooi de Ossenhaas royaal met zout en peper.
  • Doe de kerntemperatuur meter in het vlees en leg de Ossenhaas op de BBQ.
  • Gaar de Ossenhaas naar 48/50˚C interne temperatuur en laat het vlees rusten.
  • Bouw de BBQ om naar directe hitte van rond de 220˚C.
  • Grill vervolgens de Ossenhaas tot een kerntemperatuur van 55/58˚C.
  • Haal de Ossenhaas van de BBQ.
  • Verwijder vervolgens een kant van het bakpapier met de kruidenkorst.
  • Leg deze kant op het vlees en verwijder nu de andere kant van het bakpapier.
  • Door de warmte van het vlees zal de kruidenkorst nu mooi om het vlees vallen.

Ingrediënten Ossenhaas:

  • 1 Ossenhaas (gebruik de chateaubriand)
  • Peper en zout

Kruidenkorst:

  • Pluk, was en droog de kruiden en maal deze fijn in een keukenmachine. 
  • Voeg de panko, geraspte citroenschil, knoflook toe en draai dit kort mee.
  • Voeg vervolgens de zachte boter en de eidooier toe en draai dit tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en zout.
  • Doe de kruidenkorst op een vel bakpapier en leg daar een vel bakpapier bovenop.
  • Druk de kruidenkorst tussen de vellen plat en rol het gelijkmatig uit met de deegroller.
  • Leg de uitgerolde kruidenkorst op een snijplank in de koelkast en laat dit hard worden. 
  • Als de kruidenkorst hard is kan je de kruidenkorst op maat snijden inclusief het papier (ter grootte van het stuk Ossenhaas). 
  • Leg vervolgens weer terug in de koelkast, de kruidenkorst die overblijft kun je gemakkelijk invriezen voor later gebruik.

Ingrediënten kruidenkorst:

  • 1/2 bosje dragon 
  • 1 bosje kervel 
  • 1/2 bosje salie
  • 1 bosje platte peterselie 
  • 2 tenen knoflook (gehakt) 
  • Rasp van 1/2 citroen
  • 250 gram boter op kamertemperatuur 
  • 1 grote eidooier
  • 100 gram panko 
    *de bosjes kruiden wegen ongeveer 70 gram per bos 

Hasselback aardappelen:

  • Was de aardappelen en droog deze af.
  • Snijd de aardappelen in, maar niet helemaal door (leg twee houten lepels aan de buitenkant van de aardappel om dit te vergemakkelijken).
  • Breng de aardappelen op smaak met gerookte paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, zout, peper, en olijfolie.
  • Gaar de aardappelen in de oven op 180°C voor ongeveer een uur.
  • Als de aardappelen gaar zijn, haal ze dan uit de oven en laat iets afkoelen.
  • Omwikkel elke aardappel met een plak spek en zet vervolgens terug in de oven tot het spek mooi krokant is geworden.

Ingrediënten hasselback aardappelen:

  • 12 aardappeltjes 
  • 12 plakken spek 
  • Gerookte paprikapoeder
  • Knoflookpoeder
  • Uienpoeder
  • Olijfolie
  • Je kunt natuurlijk ook je favoriete rub gebruiken

Groenten

  • Schil de asperges en verwijder de blaadjes van de bimi.
  • Besprenkel de groenten met wat olijfolie en peper en zout
  • Grill de groenten direct op de BBQ.

Ingredienten groenten:

  • 1 bos groene asperges 
  • 1 pakje bimi
  • Olijfolie
  • Peper en zout
Delen:
chevron-left Vorig artikel

Ribeye met geroosterde groenten, hasselback aardappelen en chimichurri

Volgend artikel chevron-right

Plancha Côte de Boeuf met Beenmerg Boter