Mexicaanse Pulled Beef
Benodigdheden:
- BBQ voor indirecte hitte
- Grote stoofpan (Dutch oven)
BBQ voorbereiden:
- Bereid de BBQ voor op indirect roken op 130°C.
- Plaats een druippan onder het rooster met wat water.
Chuck Roll voorbereiden en roken:
- Snijd de Chuck Roll in 4 stukken en bestrooi royaal met zeezout.
- Leg de Chuck Roll op het rooster en rook voor ongeveer 3 uur.
- Haal het vlees uit de BBQ en zet apart.
Stoofpan Voorbereiden:
- Verwarm olijfolie in een gietijzeren stoofpan.
- Fruit de gesnipperde ui en knoflook en voeg de kaneelstokjes toe.
Bier en vlees toevoegen:
- Voeg de flessen bier toe aan de stoofpan.
- Plaats de Chuck Roll in de pan.
Bouillon en kruiden toevoegen:
- Voeg runderbouillon toe tot het vlees onderstaat of minstens 80% ondergedompeld is.
- Voeg oregano, gedroogde chilipepers, zwarte peper en achiote pasta toe.
- Tip: Meng wat warme bouillon met de achiote pasta tot het opgelost is en voeg toe aan de stoofpot.
Stoven:
- Laat de stoofpot in de BBQ of oven staan op 140°C voor minstens 3 uur, tot het vlees zacht is.
- Proef het mengsel en voeg indien nodig extra zout toe.
Afwerking:
- Haal de kaneelstokjes uit de stoofpot.
- Trek het vlees uit elkaar (pulled beef).
Serveren:
- Gebruik de pulled beef voor tacos, empanadas, tamales, tosti's, burgers, over rijst, noem het maar op.
- Serveer met citroen/limoen en salsa.
Ingrediënten Chuck Roll:
- 1 hele Chuck Roll
- Zout
- Olijfolie
- 30 gram gedroogde chilipepers (mix van pasilla en cascabel)
- 4 kaneelstokjes
- Zwarte peper naar smaak
- 3 flessen donker bier
- 3 liter runderbouillon
- 6 tenen knoflook, gesnipperd
- 3 zoete witte uien, gesnipperd
- 2 eetlepels oregano
- 50 gram achiote pasta
*Alle Mexicaanse ingrediënten kunnen gekocht worden bij een goede toko of een online toko.
Bananen salsa voor bij de Chuck Roll:
- Doe alle ingrediënten in een kom.
- Pureer met een staafmixer tot een gladde saus ontstaat.
- Voeg water toe als de saus te dik is.
Ingrediënten Bananen salsa:
- 3 bananen
- 3 limoenen
- Scheutje appelciderazijn
- 100 ml olijfolie
- Gefermenteerde chilisaus naar smaak
- Bosje peterselie
- 100 ml mayonaise
- Zout en peper