Picanha met chimichurri, witte bonensalade en zoete aardappel

Benodigdheden:

  • Koekenpan (de Buyer plaatstaal bv)
  • Scherp koksmes

Picanha voorbereiden:

  • Haal 1 uur van tevoren uit de koelkast.
  • Bestrooi met zout.
  • Veeg het vocht dat vrijkomt van de Picanha af.

Picanha bakken: 

  • Snijd de vetlaag kruislings in met ca. 1cm tussenruimte, waarbij je niet tot het vlees snijdt maar alleen in het vet
  • Bestrooi deze kant met ruim grof zeezout en wrijf het goed in de groeven. Andere zijde ook, plus peper op beide zijdes.
  • Zorg dat je pan goed heet is en leg de picanha op de vetlaag in de pan. Geen olie of vet gebruiken, dat komt straks uit de vetlaag.
  • Bak totdat de vetlaag een mooie goudbruine korst vormt.
  • Bak ook de andere zijde plus de zijkanten.
  • Haal uit de pan en laat 10 minuten rusten.
  • Snijd nu – haaks op de draad – de picanha in dikke plakken van ongeveer 4 cm, afhankelijk van de gewenste kerntemperatuur.
  • Bak deze plakken als steaks.

Picanha laten rusten: 

  • Haal uit de pan en laat zo’n 10 minuten rusten onder aluminium folie dat je losjes erop plaatst.

Ingrediënten:

  • Picanha (ofwel staartstuk)
  • Gerookt Maldon zeezout
  • Versgemalen zwarte peper

Chimichuri

  • Snijd al je ingrediënten zo fijn mogelijk. Niet met de staafmixer want dan gaat de structuur verloren. Dit is even een werkje maar it pays off.
  • Mix dit met olijfolie en azijn tot een mooie stevige saus

Ingrediënten chimichiru:

  • ½ rode paprika
  • ½ groene paprika
  • ½ rode ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 bos platte peterselie
  • 1 bosje oregano
  • 1 lente-ui
  • 1 rode peper
  • 300 ml olijfolie extra vergine
  • 100 ml witte wijn azijn
  • Evt nog wat limoensap

(ca. 500 ml, rest kun je invriezen)


Witte bonensalade:

  • Snijd de paprika in tweeën en verwijder de steel en pitjes.
  • Besprenkel met wat olijfolie en plaats op een plateautje in de oven op 150 graden totdat de paprika wat zwarte vlekken vertoont.
  • Laat afkoelen en pel de (aangebrande) schillen eraf.
  • Snijd in reepjes en voeg samen met de witte bonen, wat olijfolie en azijn. Deze salade eet je koud, net als de chimichurri.

 

Ingrediënten witte bonensalade:

  • Witte bonen
  • Groene paprika
  • Sjalotjes
  • Olijfolie
  • Witte wijn azijn

 


Groenten:

  • Pof je tomaatjes in de oven op 160 graden met wat peper, zout en kruiden.
  • Schil en snijd de zoete aardappel in dikke plakken, kook deze al dente.

Serveren:

  • Snijd de picanha steaks in schuine plakken.
  • Bestrooi met zeezout en peper.
  • Schep er royaal chimichurri overheen plus wat van het vocht.
  • Maak af met de witte bonen salade, tomaatjes en zoete aardappel.

Ingrediënten groenten:

  • Tros tomaatjes
  • Zoete aardappel
Delen:
chevron-left Vorig artikel

Ribeye met geroosterde groenten, hasselback aardappelen en chimichurri

Volgend artikel chevron-right

Tri-tip met fried rice, bimi en aubergine