Picanha met chimichurri, witte bonensalade en zoete aardappel
Benodigdheden:
- Koekenpan (de Buyer plaatstaal bv)
- Scherp koksmes
Picanha voorbereiden:
- Haal 1 uur van tevoren uit de koelkast.
- Bestrooi met zout.
- Veeg het vocht dat vrijkomt van de Picanha af.
Picanha bakken:
- Snijd de vetlaag kruislings in met ca. 1cm tussenruimte, waarbij je niet tot het vlees snijdt maar alleen in het vet
- Bestrooi deze kant met ruim grof zeezout en wrijf het goed in de groeven. Andere zijde ook, plus peper op beide zijdes.
- Zorg dat je pan goed heet is en leg de picanha op de vetlaag in de pan. Geen olie of vet gebruiken, dat komt straks uit de vetlaag.
- Bak totdat de vetlaag een mooie goudbruine korst vormt.
- Bak ook de andere zijde plus de zijkanten.
- Haal uit de pan en laat 10 minuten rusten.
- Snijd nu – haaks op de draad – de picanha in dikke plakken van ongeveer 4 cm, afhankelijk van de gewenste kerntemperatuur.
- Bak deze plakken als steaks.
Picanha laten rusten:
- Haal uit de pan en laat zo’n 10 minuten rusten onder aluminium folie dat je losjes erop plaatst.
Ingrediënten:
- Picanha (ofwel staartstuk)
- Gerookt Maldon zeezout
- Versgemalen zwarte peper
Chimichuri
- Snijd al je ingrediënten zo fijn mogelijk. Niet met de staafmixer want dan gaat de structuur verloren. Dit is even een werkje maar it pays off.
- Mix dit met olijfolie en azijn tot een mooie stevige saus
Ingrediënten chimichiru:
- ½ rode paprika
- ½ groene paprika
- ½ rode ui
- 3 tenen knoflook
- 1 bos platte peterselie
- 1 bosje oregano
- 1 lente-ui
- 1 rode peper
- 300 ml olijfolie extra vergine
- 100 ml witte wijn azijn
- Evt nog wat limoensap
(ca. 500 ml, rest kun je invriezen)
Witte bonensalade:
- Snijd de paprika in tweeën en verwijder de steel en pitjes.
- Besprenkel met wat olijfolie en plaats op een plateautje in de oven op 150 graden totdat de paprika wat zwarte vlekken vertoont.
- Laat afkoelen en pel de (aangebrande) schillen eraf.
- Snijd in reepjes en voeg samen met de witte bonen, wat olijfolie en azijn. Deze salade eet je koud, net als de chimichurri.
Ingrediënten witte bonensalade:
- Witte bonen
- Groene paprika
- Sjalotjes
- Olijfolie
- Witte wijn azijn
Groenten:
- Pof je tomaatjes in de oven op 160 graden met wat peper, zout en kruiden.
- Schil en snijd de zoete aardappel in dikke plakken, kook deze al dente.
Serveren:
- Snijd de picanha steaks in schuine plakken.
- Bestrooi met zeezout en peper.
- Schep er royaal chimichurri overheen plus wat van het vocht.
- Maak af met de witte bonen salade, tomaatjes en zoete aardappel.
Ingrediënten groenten:
- Tros tomaatjes
- Zoete aardappel