Tri-tip met fried rice, bimi en aubergine
Benodigdheden:
- Hete BBQ voor direct grillen
- Oven voor reverse searing
- Kernthermometer
Tri-Tip voorbereiden:
- Haal 1 a 2 uur van tevoren uit de koelkast.
- Bestrooi met zout.
- Veeg het vocht dat vrijkomt van de Tri-tip af.
Tri-Tip reverse sear:
- Plaats de tri-tip op een rekje in een op 110 graden voorverwarmde oven.
- Gaar door tot een kerntemperatuur van 48°C, de kerntemperatuur zal op de BBQ nog wat oplopen.
Tri-Tip BBQ:
- Bestrooi met versgemalen peper.
- Plaats de tri-tip op directe hitte in je BBQ en grill rondom bruin.
- Mik op 50°C tot 55°C.
Vleeslaten rusten:
- Haal de tri-tip van de BBQ en laat het zo’n 10 minuten rusten onder aluminium folie dat je losjes erop plaatst.
Ingrediënten Tri-Tip:
- Tri-Tip (ook wel liesstuk, slip van de lende, of ezeltje genoemd)
- Gerookt Maldon zeezout
- Versgemalen zwarte peper
Fried rice:
- Kook de rijst (liefst in de ochtend al).
- Zet de sjalotjes, fijngesneden rode peper en het witte deel van de lente-ui aan in wok-olie.
- Bak de rijst mee totdat deze wat knapperig is.
- Voeg geperste knoflook en de garnaaltjes toe en bak even mee.
- Voeg een scheutje sojasaus en vissaus toe en op het allerlaatst het groene deel van de lente-ui. De rijst kun je vlak voor het serveren weer even opbakken.
Ingrediënten fried rice:
- Rijst (basmati of pandan)
- Shii take paddestoelen
- Lente-ui of bosui
- Peterselie
- Sjalotjes
- Rode peper
- Gedroogde mini garnaaltjes
- Versgebakken knoflook chips
- Doperwten
- Sojasaus
- Vissaus
- Wok-olie
Groenten:
- Was de bimi en besprenkel met zout en een beetje olijfolie.
- Snijd de aubergine in schuine plakken en besprenkel met olijfolie.
- Grill nu je groenten gaar op de BBQ.
- Voeg de boter, kruiden en gekneusde knoflook tenen samen in een kleine skillet en plaats naast de groenten op de BBQ.
Ingrediënten groenten:
- Aubergine (paars of wit)
- Bimi
- Olijfolie
Jus
- Voeg de boter, kruiden en gekneusde knoflook tenen samen in een kleine skillet en plaats naast de groenten op de BBQ.
Ingrediënten jus:
- 50 gram roomboter
- Verse tijm
- Verse salie
- Verse rozemarijn
- Verse knoflook tenen
Serveren:
- Snijd de tri-tip in plakken.
- Giet er royaal gesmolten boter, knoflook en kruiden overheen.
- Bestrooi met gerookt zeezout.
- Schep de fried rice erbij.
- Maak af met de groenten.