Benodigdheden
- BBQ voor indirecte hitte
- Grote ovenschaal of stoofpan (Dutch oven)
- Wafelijzer
- Kookpan
- Garde
- Zeef
- Snijplank
- Koksmes
Ingrediënten
Chuck Roll Burnt Ends
- 1 kg Chuck Roll
- Favoriete BBQ-rub
- Rookhout (hickory)
- Runderbouillon
- 50 g ongezouten roomboter
- Honing
- Favoriete BBQ-saus
Zoete Aardappel Cheddar Wafels
- 300 g zoete aardappel, geschild en in kleine blokjes
- 100 g cheddar, geraspt
- 100 g bloem
- 2 eieren, geklopt
- 2 g uienpoeder
- 2 g gemalen cayennepeper
- 3 g bakpoeder
Cheddar Saus
- 20 g bloem
- 20 g ongezouten roomboter
- 200 ml koude melk
- 100 g geraspte cheddar
- Snufje cayennepeper
- Snufje kurkuma (voor de kleur)
Geroosterde Paprika
- Puntpaprika's
Bereidingswijze
- Chuck Roll voorbereiden: Snijd de Chuck Roll in blokken van ongeveer 3 cm en bestrooi met je favoriete BBQ-rub. Laat minimaal 30 minuten rusten.
- Chuck Roll roken: Verwarm de BBQ tot 120°C voor indirect grillen. Voeg rookhout toe en leg de Chuck Roll op het rooster. Sluit de BBQ. Spray na 1 uur in met runderbouillon en herhaal dit elke 40–45 minuten. Rook de Chuck Roll ongeveer 2–3 uur tot een kerntemperatuur van 73–79°C.
- Garen & glazuren: Haal de Chuck Roll van de BBQ en doe in een ovenschaal met roomboter en een flinke scheut honing. Dek af met aluminiumfolie en zet terug op de BBQ. Gaar verder tot een kerntemperatuur van 96°C, tot het vlees zacht en kleverig is. Meng daarna met BBQ-saus, dek opnieuw af en zet nog 30 minuten terug op de BBQ.
- Zoete aardappel bereiden: Kook de blokjes zoete aardappel gaar in kokend water. Laat uitlekken en pureer door een fijne zeef. Laat volledig afkoelen.
- Wafelmengsel maken: Meng in een kom de afgekoelde aardappelpuree met cheddar, bloem, eieren, uienpoeder, cayennepeper en bakpoeder tot een egaal beslag.
- Wafels bakken: Vet het wafelijzer licht in met olijfolie. Schep het beslag erin en bak de wafels 12–15 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Cheddar saus maken: Smelt de roomboter in een pan. Voeg bloem toe en roer met een garde op laag vuur tot de roux gaar is (niet laten kleuren). Voeg al roerend de koude melk toe tot een gladde saus ontstaat. Voeg de cheddar toe en roer tot de kaas is gesmolten. Breng op smaak met cayennepeper, kurkuma en zout.
- Paprika roosteren: Rooster de puntpaprika’s op de BBQ tot het vel zwartgeblakerd is. Laat afkoelen, verwijder het vel en de zaadjes en snijd in reepjes.
Serveren
Leg de zoete aardappelwafels op een bord. Beleg met de warme Chuck Roll burnt ends en schep de cheddar saus eroverheen. Maak af met geroosterde paprika, gehakte peterselie en eventueel wat extra BBQ-saus naar smaak.
Tip
Wil je extra crunch? Bestrooi de wafels vlak voor het serveren met wat extra geraspte cheddar en gratineer kort onder een hete grill.


