Benodigdheden
- BBQ voor directe & indirecte hitte
- Kernthermometer
- Deegroller
- Keukenmachine
- Bakpapier
- Oven
- Snijplank & mes
Ingrediënten
Ossenhaas
- 1 ossenhaas (bij voorkeur chateaubriand)
- Peper & zout
Kruidenkorst
- ½ bosje dragon
- 1 bosje kervel
- ½ bosje salie
- 1 bosje platte peterselie
- 2 tenen knoflook, gehakt
- Rasp van ½ citroen
- 250 g boter, kamertemperatuur
- 1 grote eidooier
- 100 g panko
- Peper & zout
- *Bosjes kruiden wegen ca. 70 g per bos.
Hasselback aardappelen
- 12 kleine aardappeltjes
- 12 plakken spek
- Gerookte paprikapoeder
- Knoflookpoeder
- Uienpoeder
- Olijfolie
- Peper & zout
- Of gebruik je favoriete BBQ-rub.
Groenten
- 1 bos groene asperges
- 1 pakje bimi
- Olijfolie
- Peper & zout
Bereidingswijze
- Kruidenkorst maken: Pluk, was en droog de kruiden. Maal fijn in de keukenmachine. Voeg panko, citroenrasp en knoflook toe en draai kort mee. Voeg boter en eidooier toe en mix tot een gladde massa. Breng op smaak met peper en zout.
- Korst uitrollen & koelen: Leg de kruidenboter op een vel bakpapier, leg er een tweede vel bovenop en druk plat. Rol gelijkmatig uit met de deegroller tot een lap die straks over de ossenhaas past. Leg op een snijplank in de koelkast om hard te worden. Snijd op maat (met het papier ertussen) en bewaar koud.
- Hasselbacks voorbereiden: Verwarm de oven tot 180°C. Was en droog de aardappelen. Snijd in met dunne inkepingen zonder helemaal door te snijden (leg twee houten lepels naast de aardappel als geleider). Meng olijfolie met paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, peper en zout. Bestrijk de aardappelen hiermee.
- Hasselbacks garen: Bak de aardappelen in de oven ca. 60 minuten tot gaar. Laat kort afkoelen, wikkel elke aardappel in een plak spek en zet terug in de oven tot het spek krokant is.
- BBQ voor ossenhaas (indirect): Richt de BBQ in op 120°C indirect. Kruid de ossenhaas royaal met peper en zout. Steek de kernthermometer in het dikste deel en leg op het rooster.
- Ossenhaas garen & rusten: Gaar tot een kern van 48–50°C. Haal van de BBQ en laat rusten (losjes afgedekt).
- BBQ ombouwen & afgrillen: Zet de BBQ om naar directe hitte van ca. 220°C. Grill de ossenhaas rondom tot een kerntemperatuur van 55–58°C. Haal van de BBQ.
- Kruidenkorst aanbrengen: Trek van de op maat gesneden lap één vel bakpapier af en leg de blootliggende korst op de warme ossenhaas. Verwijder het bovenste papier. Door de warmte vormt de korst zich om het vlees.
- Groenten grillen: Schil de asperges en verwijder blaadjes van de bimi. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Grill direct op de BBQ tot beetgaar met lichte grillstrepen.
Serveren
Snijd de ossenhaas in mooie plakken en serveer met de kruidenkorst bovenop. Geef de hasselback aardappeltjes en gegrilde groenten ernaast. Lepel het bakvet of een klontje roomboter over het vlees voor extra glans.
Tip
Wil je de korst extra stevig? Laat de ossenhaas met korst 2–3 minuten kort onder een hete grill (of op een hete plancha zonder direct vuur) zodat de buitenkant net aantrekt, zonder de kern verder te garen.


