Benodigdheden
- Hete BBQ voor direct grillen
- Oven (voor reverse sear)
- Kernthermometer
- Rekje of bakplaat (oven)
- Wok of grote koekenpan
- Kleine skillet of pannetje (voor jus)
- Aluminiumfolie
- Snijplank & scherp mes
Ingrediënten
Tri-tip
- Tri-tip (liesstuk / ezeltje / slip van de lende)
- Gerookt Maldon zeezout
- Versgemalen zwarte peper
Fried rice
- Gekookte rijst (basmati of pandan; liefst eerder op de dag gekookt)
- Shiitake paddenstoelen, in plakjes
- Lente-ui/bosui (wit & groen deel), in ringetjes
- Peterselie, fijngehakt
- Sjalotjes, fijngesneden
- Rode peper, fijngesneden
- Gedroogde mini-garnaaltjes
- Versgebakken knoflookchips
- Doperwten
- Sojasaus
- Vissaus
- Wok-olie
Groenten
- Aubergine (paars of wit), in schuine plakken
- Bimi
- Olijfolie
- Zout
Jus
- 50 g roomboter
- Verse tijm
- Verse salie
- Verse rozemarijn
- Verse knoflooktenen, gekneusd
Bereidingswijze
- Tri-tip voorbereiden: Haal de tri-tip 1–2 uur vooraf uit de koelkast. Bestrooi met zout en veeg vrijkomend vocht weg.
- Reverse sear (oven): Verwarm de oven voor op 110°C. Leg de tri-tip op een rekje en gaar tot een kerntemperatuur van 48°C (de kern loopt op tijdens het afgrillen).
- BBQ & afgrillen: Bestrooi het vlees met versgemalen zwarte peper. Gril de tri-tip rondom op directe hitte tot een kern van 50–55°C, afhankelijk van gewenste garing.
- Rusten: Haal van de BBQ en laat ca. 10 minuten rusten onder losjes aangebrachte folie.
- Fried rice maken: Verhit wok-olie. Fruit sjalotjes, rode peper en het witte deel van de lente-ui. Voeg de rijst toe en bak tot die licht knapperig is. Roer knoflook (geperst) en gedroogde mini-garnaaltjes erdoor en bak kort mee. Breng op smaak met een scheutje sojasaus en vissaus. Roer op het laatst het groene deel van de lente-ui, peterselie, doperwten, shiitake en knoflookchips erdoor. (Je kunt de rijst vlak voor serveren nog even opbakken.)
- Groenten grillen: Besprenkel bimi met een beetje olijfolie en zout. Bestrijk de aubergineplakken met olijfolie. Grill beide groentes op de BBQ tot ze gaar en licht geschroeid zijn.
- Kruiden-botersjus: Doe roomboter, tijm, salie, rozemarijn en gekneusde knoflook in een kleine skillet. Zet naast de groentes op de BBQ tot de boter gesmolten en geurig is.
Serveren
Snijd de tri-tip haaks op de draad in plakken. Lepel royaal van de gesmolten kruidenboter met knoflook over het vlees en bestrooi met gerookt zeezout. Schep de fried rice ernaast en maak het bord af met de gegrilde bimi en aubergine.
Tip
Nog mooiere korst? Dep de tri-tip vóór het afgrillen goed droog en draai tijdens het grillen vaker. Kook de rijst het liefst een paar uur eerder (of de dag ervoor) voor extra “losse” fried rice.


