Benodigdheden
- BBQ met directe & indirecte zone
- Dutch oven of gietijzeren stoofpan
- Kookpannen
- Bolzeef & fijne zeef
- Snijplank
- Koksmes
- Dunschiller
- Pollepel
Ingrediënten
Chuck Roll
- 1,5 kg Chuck Roll
- Zout & versgemalen zwarte peper
Stoof
- 250 g spek, in blokjes
- 2 uien, fijngesneden
- 1 grote wortel, in plakjes
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 60 g tomatenpuree
- 1 fles rode wijn (bijv. Pinot Noir)
- 2–3 laurierblaadjes
- Paar takjes tijm
Garnituur
- 100 g zilveruitjes
- 250 g champignons
- Resterende ⅓ van de wortel
- Olijfolie
- Snufje suiker
- Gehakte bladpeterselie (voor garnering)
Aardappel-knolselderijpuree
- 750 g kruimige aardappelen
- ½ knolselderij
- 1–2 laurierblaadjes
- 100–120 g roomboter
- Melk (naar gewenste romigheid)
- Zout & peper
Spruitjes
- 500 g spruitjes
- Zout & peper
- Optioneel: BBQ rub
Bereidingswijze
Chuck Roll voorbereiden en aanbraden
- Grill de chuck roasts kort op directe hitte tot ze aan beide kanten mooi gekleurd zijn.
- Haal van het vuur en zet apart.
Stoof opzetten in de Dutch oven
- Verhit de Dutch oven op de BBQ.
- Bak het spek uit en schep het uit de pan.
- Fruit in het spekvet de ui, knoflook en ⅔ van de wortel.
- Voeg tomatenpuree toe en bak kort mee.
- Blus af met de rode wijn.
- Voeg laurier, tijm, het vlees en de helft van het spek toe.
- Sluit de pan, bouw de BBQ om naar indirect (150–160°C), en stoof tot het vlees boterzacht is (ongeveer 2,5 à 3 uur).
Garnituur bakken & toevoegen
- Bak de champignons, zilveruitjes en de resterende wortel in een pan met olijfolie en een snufje suiker tot ze goudbruin zijn.
- Voeg toe aan de stoof zodra het vlees gaar is.
- Garneer met gehakte bladpeterselie vlak voor het serveren.
Aardappel-knolselderijpuree maken
- Schil de aardappelen en knolselderij. Kook in gezouten water met laurier tot ze gaar zijn.
- Smelt ondertussen de roomboter op laag vuur tot deze lichtbruin kleurt.
- Zeef de gebruinde boter voorzichtig door een fijne zeef.
- Giet de aardappelen af, verwijder de laurier en laat kort droogstomen.
- Wrijf door een bolzeef met een pollepel voor een extra fijne structuur.
- Roer de warme melk en gebruinde boter erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Spruitjes voorbereiden & bakken
- Maak de spruiten schoon en halveer indien groot.
- Blancheer in gezouten kokend water tot beetgaar.
- Spoel terug in ijswater en laat goed uitlekken.
- Bak in een hete pan met olie tot goudbruin en breng op smaak met zout, peper of een BBQ rub.
Serveren
Serveer alle drie de componenten los op tafel. De Beef Bourguignon in de Dutch oven of een ruime serveerschaal, royaal gegarneerd met het garnituur en verse peterselie. De aardappel-knolselderijpuree in een aparte schaal, afgewerkt met een lepeltje extra gebruinde boter. De gebakken spruitjes apart geserveerd voor een frisse, knapperige tegenhanger.
Tip: Laat iedereen aan tafel zelf opscheppen en combineren — precies zoals het hoort bij een stevige winterklassieker van de BBQ.


