Benodigdheden
- BBQ voor directe hitte
- Gietijzeren grillroosters
- Keukenmachine
- Plasticfolie of bakpapier
- Vleesthermometer
Ingrediënten
Entrecotes
- 4 entrecotes
- Zout en peper
Mediterrane BBQ-boter
- 250 g roomboter (kamertemperatuur)
- 50 g zwarte olijven, fijngesneden
- 60 g zongedroogde tomaten, fijngesneden
- 120 g gegrilde artisjok op olie (uitgelekt)
- 4 g knoflookpuree
- 1 el verse basilicum, fijngesneden
- ½ el BBQ-rub
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- BBQ voorbereiden: Steek de BBQ aan en verhit tot 250°C met directe hitte. Plaats gietijzeren roosters voor een mooie grillafdruk.
- Entrecotes voorbereiden: Haal de entrecotes uit de koelkast, bestrooi royaal met zout en peper en laat op kamertemperatuur komen (ongeveer 30 minuten).
- Grillen: Leg de entrecotes op de hete grill en bak beide kanten tot een kerntemperatuur van 49–50°C. Haal van het vuur en laat rusten onder folie tot 55–56°C (medium-rare).
- BBQ-boter maken: Laat de artisjokken uitlekken en pureer ze in de keukenmachine tot een gladde massa. Meng dit door de zachte roomboter samen met de olijven, zongedroogde tomaten, knoflookpuree, basilicum en BBQ-rub. Breng op smaak met zout en peper.
- Boter opstijven: Leg de boter op plasticfolie of bakpapier, rol strak op als een worst en laat opstijven in de koelkast (minimaal 1 uur, liefst langer).
Afwerking & serveren
Snijd plakjes van de mediterrane BBQ-boter en laat op kamertemperatuur komen. Leg een plak bovenop de warme entrecote zodat deze langzaam smelt. Serveer met krokante friet, Parmezaanse kaas, truffelmayonaise en geroosterde tomaatjes.
Tip
Maak extra boter en bewaar in de vriezer: heerlijk bij kip, groenten of op stokbrood. Voor een frisse twist kun je wat citroenrasp of verse oregano toevoegen.


