Benodigdheden
- Open vuur BBQ met houtvuur
- Haken, ketting en grill(rooster)
- Vleesthermometer
- Houten snijplank en scherp mes
Ingrediënten
Picanha
- 1 picanha
- Grof zeezout
- Versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze
- BBQ voorbereiden: Bouw een stabiel houtvuur op. Laat het vuur branden tot je een bed van gloeiende kolen hebt met rustige vlammen.
- Picanha voorbereiden: Snijd een ruitpatroon in de vetkap (niet in het vlees). Bestrooi royaal met zeezout en zwarte peper.
- Picanha ophangen: Bevestig de picanha aan de haak/ketting en hang hoog boven het vuur. Richt op een milde hitte: je hand 10 seconden op hoogte van het vlees kunnen houden zonder pijn = goed.
- Lange garing: Laat de picanha ca. 3 uur hangen bij constante, gematigde warmte. Draai elke 30 minuten. Het vlees zal “zweten” en met het zout z’n eigen pekel vormen.
- Steaks snijden: Haal de picanha van de haak. Snijd in flinke, gelijkmatige steaks.
- Afgrillen: Veeg de kolen samen tot een heet bed en plaats het grillrooster. Grill de steaks kort en heet, keer regelmatig, tot de gewenste garing. Richt op een kerntemperatuur van 51°C (medium-rare).
- Rusten: Laat de steaks enkele minuten rusten op een warme plank voordat je aansnijdt.
Serveren
Snijd de steaks in plakken haaks op de draad voor maximale malsheid. Bestrooi eventueel met een snuf grof zeezout. Serveer met chimichurri, geroosterde groenten of een frisse salade.
Tip
Speel met hoogte en hitte: te heet? Hang hoger of schuif het vuur weg onder de picanha. Wil je extra rooktoets? Voeg een blokje hardhout toe wanneer je de steaks afgrilt.


